سیلر چیست؟
دستگاه سیلر دندانپزشکی یا سیلری در دسته تجهیزات پزشکی قرار میگیرد، دستگاهی است که برای دوخت کاغذهای پزشکی (Medical Paper) استفاده میشود. این دستگاه قادر است جنس های مختلفی از رول یا پاکت بستهبندی شامل کاغذ متخلخل، فیلم پلاستیکی یکرو یا دورو، آلومینیوم و کاغذ تایوک (®Tyvek) را دوخت بزند.
کاغذ پزشکی برای ماندگاری استریل وسایل و عدم تماس با محیط و کاربر قبل از استفاده، کاربرد دارد. کاغذهای پزشکی معمولاً بهصورت پاکت یا رول تولید میشوند. پاکتها در سایزهای مختلف تولیدشده که کاربری آن بسیار آسان است اما قیمت بالاتری نسبت به رول دارند. اما رولها به طول ثابت 200 متر و عرضهای استاندارد تولید میشوند. برای استفاده از رول و تبدیل آن به پاکت، باید فرآیند برش و دوخت توسط کاربر انجام شود. این کار بهکمک دستگاه سیلر انجام میشود.
استفاده از رول نسبت به پاکت مرسومتر است. از مزیت های استفاده از رول میتوان به تفاوت زیاد قیمت تمامشده و امکان برش در ابعاد دلخواه اشاره کرد که این موارد، استفاده از رول را به جای پاکت مقرون به صرفهتر میکند.
انواع دستگاه سیلر از لحاظ روش استفاده:
سیلرها از جهت طرز استفاده به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
1. سیلرهای دستی:
در این نوع سیلر، مراحل برش و دوخت توسط دستگاه بهصورت دستی انجام میشود. این دستگاه شامل دو دستگیره دوخت و برش میباشد. در مرحله اول کاغذ به اندازه دلخواه از رول گرفته شده و فرآیند دوخت و سپس برش انجام میشود و درنتیجه کاغذ بهشکل پاکت در اختیار کاربر قرار میگیرد. پس از آن وسایل داخل بسته قرار گرفته و سمت چهارم پاکت به داخل دستگاه هدایت و دوخت انجام میشود. بنابراین همانطور که بیان شد، بیشتر مراحل به صورت دستی و توسط کاربر انجام میشود. از مزایا این دستگاه میتوان به ابعاد کوچک و قیمت مناسب و از معایب آن سرعت پایین عملکرد و عدم قابلیت تنطیم و تغییر دما اشاره کرد.
2. سیلرهای نیمه اتوماتیک:
در این دستگاه، فرآیند دوخت بهصورت خودکار (سیستم کِشنده موتور و تسمه) انجام میشود اما این دستگاه قابلیت برش را ندارد و فرآیند برش توسط اپراتور یا دستگاه کاتر انجام میشود. از مزایا این دستگاه میتوان به سرعت بالاتر به نسبت مدلهای دستی و امکان تنطیم دما اشاره کرد و ایراد آن نیز قیمت بالاتر نسبت به مدل دستی و عدم وجود قابلیت برش است.
3. سیلرهای اتوماتیک:
این دستگاه قابلیت تنظیم دما، اندازه و تعداد پاکتها را دارد و هر دو فرآیند برش و دوخت در خود آن انجام میشود. این دستگاه از لحاظ ابعادی نسبت به مدلهای فوق بزرگتر و قیمت آن به طور چشمگیری بالاتر است و به همین دلیل در تولیدیها و مراکز درمانی بزرگ کاربرد دارد.
دستگاه سیلر دندانپزشکی:
در اکثر مراکز دندانپزشکی (مطب و کلینیکها) با توجه به حجم کاری کم و فضای محیطی محدود، معمولاً از سیلرهای دستی استفاده میشود که در این مقاله بهصورت اختصاصی در مورد این دستگاه توضیحاتی ارائه میشود.
اجزای دستگاه سیلر دندانپزشکی:
- فک متحرک (فک بالایی): معمولاً در قسمت بالایی دستگاه قرار گرفته و شامل یک نوار سیلیکونی برای ایجاد فشار در فرآیند دوخت است.
- فک ثابت (فک پایینی): این قطعه شامل المنت بوده که برای انتقال حرارت به کاغذ جهت انجام فرآیند دوخت کاربرد دارد.
- دستگیره دوخت: وظیفه این قطعه اتصال فک متحرک به فک ثابت و ایجاد فشار برای فرآیند دوخت میباشد.
- دستگیره برش: وظیفه دستگیره، برش کاغذ و جداسازی آن از رول میباشد.
- المنت: وظیفه این قطعه، گرم کردن فک ثابت میباشد.
نحوه عملکرد دستگاه سیلر دستی:
دستگاه در ابتدا توسط کاربر روشن شده و کاربر منتظر رسیدن به دمای مورد نظر میماند. لازم به یادآوری تست دمای دوخت کاغذ مدیکال 190-160 درجه سانتیگراد و دمای دوخت کاغذ تایوک (پلاسما) 135-125 درجه سانتیگراد میباشد.
سیلرهای دستی قابلیت تنظیم دما توسط کاربر را ندارند و کاربرد اصلی این دستگاهها برای دوخت کاغذهای مدیکال است که اکثراً در محدوده دمایی 180 درجه سانتیگراد توسط شرکت سازنده از پیش تنظیم شدهاست.
در مرحله بعد، رول کاغذ در پایه نگهدارنده آن قرار داده شده و لبه کاغذ از سمت دهانه پشتی دستگاه وارد میشود. سپس کاغذ به اندازه دلخواه از قسمت جلویی کشیدهشده و با پایین آوردن دستگیره، فرآیند دوخت انجام میشود. در این حالت یک پاکت ایجاد شده که بخش انتهایی آن توسط دستگاه برش کات میشود. در انتها دستگیره دوخت به حالت اولیه برگردانده شده و پاکت تولیدشده، توسط اپراتور از دستگاه خارج میشود.
اکنون پاکت آماده است تا وسایل داخل آن قرارداده شوند. پس از قرارگیری وسایل داخل پاکت، کاربر لبه باز پاکت را از دهانه جلویی دستگاه وارد میکند و سپس با پایین آوردن دستگیره دستگاه، فرآیند دوخت انجام میشود.
نکات تکمیلی درخصوص نحوه کار با سیلر دستی:
- کاربر باید در اندازهگیری طول پاکت به نسبت حجم یا طول وسایلی که قرار است در آن قرار گیرد، دقت کند.
- کاربر باید در لبههای پاکت فضای کافی برای دوخت را در نظر بگیرد.
- پس از اتمام فرآیند بستهبندی، کاربر باید در خصوص عدم وجود پارگی و خراش در قسمتهای مختلف کاغذ اطمینان حاصل کند.
- وسایل پیش از بستهبندی باید شستوشو و کاملاً خشک شده باشند.
ایرادات شایع دستگاه سیلر:
- دستگاه سیلر دندانپزشکی با جریان برق کار میکند. به همین دلیل قطعی و نوسانات برق ممکن است باعث آسیب و خرابی بخشهای الکتریکی آن شود.
- در بعضی موارد در نظر نگرفتن ابعاد ابزار و تناسب آن با فضای بستهبندی و در نتیجه بارگذاری نامناسب وسایل در کاغذ توسط کاربر، باعث آسیب و خرابی پاکتها و آسیب به فکهای دوخت دستگاه میشود.
- یکی از ایرادات دیگری که ممکن است برای دستگاه سیلر به وجود آید، استهلاک قطعات مکانیکی آن در اثر حرارت است.
- دستگاه سیلر شامل قطعات مکانیکی ثابت و متحرک است و در طول زمان نیاز به گریس کاری (روغنکاری) دورهای دارد و عدم انجام بهموقع این فرآیند باعث ایجاد اصطکاک بین قطعات و درنهایت کوتاه شدن عمر دستگاه و قطعات آن میشود.
و بهصورت کلی عدم دانش کافی کاربر برای استفاده از دستگاه، احتمال آسیب به دستگاه را بالا میبرد.
استانداردهای مربوط به بستهبندی تجهیزات پزشکی استریل:
استاندارد ISO 11607:
سازمان بینالمللی استاندارد، در سال 2006 استاندارد ISO 11607 را برای بستهبندی تجهیزات پزشکی استریل شده نهایی (Packaging for Terminally Sterilized Medical Devices) ، منتشر کرد. این استاندارد از دو بخش اصول و الزامات بستهبندی صحیح تجهیزات پزشکی و فرآیندهای اعتبارسنجی بستهبندی، تشکیلشده است.
EN 868:
قبل از سال 2006 اتحادیه اروپا، استاندارد EN 868 را جهت تعیین الزامات مربوط به بستهبندی تجهیزات پزشکی که نهایتاً استریل میشوند، بکار میگرفت. مطابق بند 5 این استاندارد یعنی EN 868-5 که مربوط به پاکتهای قابل سیل و رولهایی که از جنس کاغذ متخلخل یا فیلم پلاستیکی میباشد، دستگاه سیلر قادر است جنسهای مختلفی از رول و پاکت بستهبندی شامل کاغذ متخلخل، فیلم پلاستیکی، رول یا پاکت یک رو کاغذ و یک رو فلیم بستهبندی، آلومینیوم و کاغذ تایوک را دوخت بزند.
انواع برندهای دستگاه سیلر در ایران:
طبق جستوجوها و آمارهای اداره کل تجهیزات پزشکی، دستگاه سیلر جزء کالاهای پزشکی محسوب نمیشود و کد UMDS برای آن یافت نشد؛ بنابراین آماری از تولید و واردات این محصول از طریق وزارت بهداشت منتشرنشده است. همچنین آمار دقیقی برای واردات این محصول از مبادی رسمی گمرک کشور نیز وجود ندارد.
اما با تکیه بر آماری که از طریق مطالعه میدانی بازار این حوزه بهدستآمده است، برخی از برندهای سیلر واردشده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- Euronda ایتالیا
- Gandus ایتالیا
- Hawo آلمان
- W&H اتریش
- Sterdoc هلند
- Fomos چین
- و …
همچنین از مهمترین برندهای تولید داخل سیلر دندانپزشکی میتوان به این موارد اشاره کرد:
- Arvandseal از آروند فن پارس
- RRS از روشن رأی سپاهان
- Atrico و Avico از ایفا فراز آوینا
- Technical از آرشیدنت
جمعبندی و نتیجهگیری:
استفاده از کاغذ مدیکال و دستگاه سیلر در چرخه استریل، باعث افزایش کیفیت فرآیند کنترل عفونت و ماندگاری استریل لوازم میشود که در بلندمدت کاهش هزینهها و عمر طولانی ابزار و وسایل و همینطور تجهیزات استریل مانند اتوکلاو را در پی دارد.
تیم فنی ویستا آماده ارائه خدمات و مشاوره در خصوص تعمیر، نصب و سرویس انواع دستگاه سیلر با برندهای مختلف است. همچنین برای خرید این دستگاه، میتوانید از کارشناسان فروش ما مشاوره دریافت کنید.
این محصول در فروشگاه آنلاین ویستا دنتال نیز موجود است.
جهت دریافت خدمات فنی میتوانید با کارشناسان ما در تماس باشید.
بدون دیدگاه